maanantai 2. heinäkuuta 2012

Mitä tehdä kuivuneesta leivästä?


Silloin tällöin sattuu niin, että pussin pohjalle unohtuu ja kuivahtaa pala leipää. Parhaat päivänsä nähnyttä leipää ei kuitenkaan kannata missään nimessä heittää pois, vaan sen voi muuntaa minimaalisella vaivalla herkulliseksi pikkupurtavaksi. Seuraavassa vinkit sekä vaalean että tumman leivän uusiokäyttöön.



Bruschetta





Bruschetta on kaikessa yksinkertaisuudessaan vaan ihan tositosi hyvää. Perinteisesti bruschetta-leipiä tarjotaan alkupalaksi, mutta ne sopivat oivallisesti niin suolaiseksi tarjottavaksi kuin vaikkapa iltapalaksi. Oikeastaan vain mielikuvitus on rajana bruschettoja päällystettäessä. Perinteisin täyte syntyy tomaatista ja tuoreesta basilikasta, mutta myös muut kasvikset ja niistä valmistetut tahnat sopivat. Erilaisilla täytteillä leipiin saa mukavaa vaihtelua. Rapeuden takaamiseksi bruschetat kannattaa koota vasta juuri ennen tarjoilua. 

Bruschettoihin tarvitaan:
Viipaloi leipä ja paahda viipaleet uunissa, grillissä, paistinpannulla tai leivänpaahtimessa. Sivele tai suihkuta leivän pinnalle oliiviöljyä. Halkaise valkosipulin kynsi ja hiero leivän pintaa kynnen puolikkaalla. Päällystä leipä haluamallasi täytteellä.


Se perinteisin täytevaihtoehto menee jotakuinkin näin:
Leikkaa tomaatit pienehköiksi kuutioiksi. Silppua sipuli ja valkosipuli hienoksi ja sekoita tomaattien kanssa. Silppua sekaan basilika. Lorauta muutama ruokalusikallinen oliiviöljyä joukkoon, ripottele sekaan kristallisuolaa ja mustapippuria maun mukaan. Pikkuisen lisäpotkua täytteeseen saa lisäämällä mukaan vielä tilkan balsamiviinietikkaa tai sitruunamehua. Anna makujen tekeytyä hetki ja levitä sitten täytettä leiville.


Jämäteemaa jatkaakseni hyödynsin tällä kertaa jääkaapin uumeniin grillijuhlien jäljiltä jääneitä aineksia tähän tapaan:

Tomaatti-paprikalevite
  • 3 tomaattia
  • 1/3 keltaista paprikaa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • ripaus kristallisuolaa
  • ripaus palmusokeria
  • n. 1 rkl balsamiviinietikkaa
  • pikku ripaus cayennepippuria
  • tuoretta kynteliä

Silppua tomaatit ja paprika. Lorauta oliiviöljyä pannulle ja paistele paprikoita ja tomaatteja öljyssä hetki. Mausta suolalla, sokerilla, balsamiviinietikalla ja cayennepippurilla. Levitä hieman jäähtynyt täyte leiville ja koristele vapaavalintaisilla tuoreilla yrteillä.

Kesäkurpitsaa ja munakoisoa
  • puolikas pienestä kesäkurpitsasta
  • puolikas pienestä munakoisosta
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl valkoista balsamiviinietikkaa
  • ripaus kristallisuolaa
  • ripaus Apilapihan luomusitruunapippuria
  • tuoretta oreganoa

Silppua kesäkurpitsa ja munakoiso. Kaada pannulle tilkka oliiviöljyä ja lisää munakoiso ja kesäkurpitsa. Mausta suolalla, viinietikalla ja sitruunapippurilla (tavalliset sitruunapippurit ovat lähinnä suolaa ja lisäaineita, luomuversio sisältää ihan oikeasti pippuria ja sitruunaa). Levitä leiville ja koristele tuoreilla yrteillä.





Eikä pidä unohtaa Apilapihan loistavaa Bruschetta-maustesekoitusta, jolla leipien päällystäminen käy vielä vaivattomammin. Huippuherkullinen levite syntyy sekoittamalla mausteseokseen vettä ja oliiviöljyä.


Sitten vielä se ruisleipäresepti:

Ruisleipäsnacksit


Näiden leipsäsnacksien sukujuuret ovat käsittääkseni venäläisessä keittiössä ja niitä kutsutaan nimellä suhariki. Naksut ovat mainiota naposteltavaa illanistujaisiin tai ihan vaan oiva loppusijoituskohde jo vähän kuivahtaneelle ruisleivänkänttyrälle. Ruisnaksuihin tarvitaan:
  • ruisleipää
  • (oliivi)öljyä
  • valkosipulin kynsiä
  • kristallisuolaa
  • (mausteita maun mukaan)

Lorauta kulhoon reippaasti oliiviöljyä, purista sekaan runsaasti valkosipulia. Lisää seokseen ripaus kristallisuolaa ja muitakin mausteita, jos siltä tuntuu. Itse laitan yleensä vain suolaa, mutta varmasti esimerkiksi erilaiset yrtit (timjami, kynteli) tai vaikkapa chili- tai paprikajauhe sopisivat joukkoon. Paloittele ruisleipä. Minä leikkelen ruisleivän suuhun sopiviksi suikaleiksi saksilla, mutta tyyli on vapaa. Sekoita ruisleipäkuutiot ja öljy-mausteseos keskenään. Anna öljyn ja mausteiden imeytyä hetki. Levitä viipaleet uunipellille ja paista n. 225 asteessa viitisen minuuttia tai kunnes snacksit ovat mukavan rapsakoita. Naksut kärähtävät helposti, joten paistoaika kannattaa pitää aika lyhyenä.

3 kommenttia:

  1. Teuvon Kuvat Noormarkusta kävi täällä ja toivottaa hyvää kesän jatkoa.
    www.ttvehkalahti.blogspot.com

    VastaaPoista
  2. Hei, pakko postata kun alkutalven köyhyyshetkinä tein samaista bruschettaa nimenomaan Ekolosta löytyneestä ilmaisleivästä: http://keidas.blogspot.fi/2012/01/bruschettaa-koyhille.html. Kiitos vaan - sekä leivästä että resepteistä! :)

    VastaaPoista
  3. Fairly Frivolous, hyvä ohje ja postaus muutenkin. Tuommoinen "riisutumpi" versio bruschetasta on kanssa herkkua. Erikoismaininta myös nopeudesta ja helppotekoisuudesta :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.