Silloin tällöin sattuu niin, että
pussin pohjalle unohtuu ja kuivahtaa pala leipää. Parhaat päivänsä
nähnyttä leipää ei kuitenkaan kannata missään nimessä heittää
pois, vaan sen voi muuntaa minimaalisella vaivalla herkulliseksi
pikkupurtavaksi. Seuraavassa vinkit sekä vaalean että tumman leivän uusiokäyttöön.
Bruschetta
Bruschetta on kaikessa
yksinkertaisuudessaan vaan ihan tositosi hyvää. Perinteisesti
bruschetta-leipiä tarjotaan alkupalaksi, mutta ne sopivat
oivallisesti niin suolaiseksi tarjottavaksi kuin vaikkapa
iltapalaksi. Oikeastaan vain mielikuvitus on rajana bruschettoja
päällystettäessä. Perinteisin täyte syntyy tomaatista ja
tuoreesta basilikasta, mutta myös muut kasvikset ja niistä
valmistetut tahnat sopivat. Erilaisilla täytteillä leipiin saa
mukavaa vaihtelua. Rapeuden takaamiseksi bruschetat kannattaa koota
vasta juuri ennen tarjoilua.
Bruschettoihin tarvitaan:
- vaaleaa leipää
- oliiviöljyä
- valkosipulia
Viipaloi leipä ja paahda viipaleet uunissa, grillissä,
paistinpannulla tai leivänpaahtimessa. Sivele tai suihkuta leivän
pinnalle oliiviöljyä. Halkaise valkosipulin kynsi ja hiero leivän
pintaa kynnen puolikkaalla. Päällystä leipä haluamallasi
täytteellä.
Se perinteisin täytevaihtoehto menee jotakuinkin näin:
- 3 tomaattia
- n. ¼ sipulia
- oliiviöljyä
- tuoretta basilikaa reilusti
- valkosipulin kynsi
- kristallisuolaa
- mustapippuria
Leikkaa
tomaatit pienehköiksi kuutioiksi. Silppua sipuli ja valkosipuli hienoksi ja sekoita tomaattien kanssa. Silppua sekaan
basilika. Lorauta muutama ruokalusikallinen oliiviöljyä joukkoon,
ripottele sekaan kristallisuolaa ja mustapippuria maun mukaan. Pikkuisen lisäpotkua täytteeseen saa lisäämällä mukaan vielä tilkan balsamiviinietikkaa tai sitruunamehua. Anna makujen
tekeytyä hetki ja levitä sitten täytettä leiville.
Jämäteemaa jatkaakseni hyödynsin tällä kertaa jääkaapin
uumeniin grillijuhlien jäljiltä jääneitä aineksia tähän
tapaan:
Tomaatti-paprikalevite
- 3 tomaattia
- 1/3 keltaista paprikaa
- 1 rkl oliiviöljyä
- ripaus kristallisuolaa
- ripaus palmusokeria
- n. 1 rkl balsamiviinietikkaa
- pikku ripaus cayennepippuria
- tuoretta kynteliä
Silppua tomaatit ja paprika. Lorauta oliiviöljyä pannulle ja
paistele paprikoita ja tomaatteja öljyssä hetki. Mausta suolalla,
sokerilla, balsamiviinietikalla ja cayennepippurilla. Levitä hieman jäähtynyt täyte leiville ja koristele
vapaavalintaisilla tuoreilla yrteillä.
Kesäkurpitsaa ja munakoisoa
- puolikas pienestä kesäkurpitsasta
- puolikas pienestä munakoisosta
- 1 rkl oliiviöljyä
- 1 rkl valkoista balsamiviinietikkaa
- ripaus kristallisuolaa
- ripaus Apilapihan luomusitruunapippuria
- tuoretta oreganoa
Silppua kesäkurpitsa ja munakoiso. Kaada pannulle tilkka
oliiviöljyä ja lisää munakoiso ja kesäkurpitsa. Mausta
suolalla, viinietikalla ja sitruunapippurilla (tavalliset
sitruunapippurit ovat lähinnä suolaa ja lisäaineita,
luomuversio sisältää ihan oikeasti pippuria ja sitruunaa). Levitä leiville ja koristele
tuoreilla yrteillä.
Eikä pidä unohtaa Apilapihan loistavaa
Bruschetta-maustesekoitusta, jolla leipien päällystäminen käy vielä vaivattomammin. Huippuherkullinen levite syntyy sekoittamalla mausteseokseen vettä ja oliiviöljyä.
Sitten vielä se ruisleipäresepti:
Näiden leipsäsnacksien sukujuuret ovat käsittääkseni
venäläisessä keittiössä ja niitä kutsutaan nimellä suhariki. Naksut ovat mainiota naposteltavaa illanistujaisiin tai
ihan vaan oiva loppusijoituskohde jo vähän kuivahtaneelle
ruisleivänkänttyrälle. Ruisnaksuihin tarvitaan:
- ruisleipää
- (oliivi)öljyä
- valkosipulin kynsiä
- kristallisuolaa
- (mausteita maun mukaan)
Lorauta kulhoon reippaasti oliiviöljyä, purista sekaan runsaasti
valkosipulia. Lisää seokseen ripaus kristallisuolaa ja muitakin
mausteita, jos siltä tuntuu. Itse laitan yleensä vain suolaa, mutta
varmasti esimerkiksi erilaiset yrtit (timjami, kynteli) tai vaikkapa
chili- tai paprikajauhe sopisivat joukkoon. Paloittele ruisleipä.
Minä leikkelen ruisleivän suuhun sopiviksi suikaleiksi saksilla,
mutta tyyli on vapaa. Sekoita ruisleipäkuutiot ja öljy-mausteseos
keskenään. Anna öljyn ja mausteiden imeytyä hetki. Levitä
viipaleet uunipellille ja paista n. 225 asteessa viitisen minuuttia
tai kunnes snacksit ovat mukavan rapsakoita. Naksut kärähtävät
helposti, joten paistoaika kannattaa pitää aika lyhyenä.
Teuvon Kuvat Noormarkusta kävi täällä ja toivottaa hyvää kesän jatkoa.
VastaaPoistawww.ttvehkalahti.blogspot.com
Hei, pakko postata kun alkutalven köyhyyshetkinä tein samaista bruschettaa nimenomaan Ekolosta löytyneestä ilmaisleivästä: http://keidas.blogspot.fi/2012/01/bruschettaa-koyhille.html. Kiitos vaan - sekä leivästä että resepteistä! :)
VastaaPoistaFairly Frivolous, hyvä ohje ja postaus muutenkin. Tuommoinen "riisutumpi" versio bruschetasta on kanssa herkkua. Erikoismaininta myös nopeudesta ja helppotekoisuudesta :)
VastaaPoista