perjantai 14. joulukuuta 2012

Ihana kaneli

Jouluisista jouluisin mausteiden joukossa lienee kaneli. Kaneli maustaa liki kaikki perinteiset jouluherkut riisipuurosta piparkakkuihin ja glögistä sekametelisoppaan. Kaikki kanelit eivät kuitenkaan ole samanlaisia.

Kanelia saadaan tropiikissa kasvavien kanelipuiden vaaleanruskeasta sisäkuoresta. Erilaisia kanelikasveja on satoja. Suomessa yleisimmin myyty kaneli on kassiakanelia. Jos pakkauksessa ei ole mainintaa muusta, kyseessä on melko varmasti kassiakaneli.  Ekolossa myytävät luomukanelit ovat ceyloninkanelia jota joskus myös aitokaneliksi kutsutaan. Ceylonkaneli on, kuten nimestä voi päätellä, kotoisin Sri lankan saarelta. Ceyloninkaneli on kassiakanelia arvokkaampaa ja arvostetumpaa, sen pehmeästä mausta puuttuu kassialle ominainen pienoinen kitkeryys.

Kaneleiden kenties merkittävin ero on niiden sisältämän kumariinin määrässä. Kassiakanelissa (samoin kuin burman kanelissa) maksalle haitallista kumariinia on huomattavia määriä. Evira ohjeistaa, että kanelia ei käytettäisi säännöllisesti ja että erityisesti lasten kanelin käyttöön olisi hyvä kiinnittää hieman huomiota. Piparisesongin ollessa parhaimmillaan saattaa popsitun kanelin määrä erityisesti pienillä herkkusuilla kohota helposti korkeaksikin. Liki kumariiniton ceylonkaneli on turvallinen vaihtoehto niin pienille kuin isoillekin kanelinystäville.    

Vasemmalla ceylonkanelitanko, oikealla burman kanelia (kuva: Wikipedia)

Kanelia on saatavilla sekä jauhettuna että tankoina. Jauhettu kaneli sopii erityisesti leivontaan. Sitä on myös helppo ripotella puuroihin, vanukkaisiin ja piirakkatäytteisiin. 

Kanelitanko puolestaan on käsittelemätöntä kanelipuun sisäkuorta. Kanelitangoissa aromi ei ole yhtä voimakas kuin jauhetussa kanelissa, mutta maku säilyy huomattavasti pitempään. Kanelitangot sopivat erityisesti kiisseleiden, keittojen ja (kuumien)juomien maustamiseen. Kokeile lisätä kanelitanko riisin, porkkanoiden tai ruusukaalien keitinveteen. Maku irtoaa tangoista hiljalleen, siksi kanelitanko lisätään ruokaan valmistuksen alkuvaiheessa. Tangot poistetaan ennen tarjoilua. Kanelitangon voi myös käyttää uudelleen. Käytön jälkeen tanko pestään ja kuivatetaan. Tankoa voi käyttää niin pitkään kuin siitä irtoaa makua. Tankoja voi myös jauhaa ja paloitella pienemmiksi tarpeen mukaan. Ceylonkanelitangon pilkkominen ja uudelleen käyttäminen on tosin hieman haastavampaa, se on nimittäin huomattavasti kassiaa huokoisempaa ja ohuempaa sorttia. (Runsaasti tietoa kanelitankojen käytöstä löytyy täältä)

Ekolon maahantuoma Terra Madre luomukaneli on tuotettu reilusti srilankalaisten pienviljelijöiden osuuuskunnissa. Se on pakattu nätteihin ja aromit hyvin säilyttäviin lasipurkkeihin. Erikoiskiitos siitä, että Terra Madren mausteiden annostelu ja mittaaminen on helppoa ja siistiä, maustemitta mahtuu nimittäin kätevästi purkin suusta sisään.

Tässä muutama kanelinen resepti. Kanelitangon lempeä maku liukenee kaakaoon pikku hiljaa. Pullataikinaan ja -täytteeseen sopii jauhettu kaneli.


Kaneli-kaakao

  • 5 dl mantelimaitoa (tein maidon Mandorlen mantelijauheesta)
  • 2 rkl (raaka)kaakaojauhetta
  • kanelitanko
  • makeutusta maun mukaan (laitoin 2 rkl agavesiirappia)
  • ripaus kristallisuolaa (muutama suolahippu muuttaa maun täyteläisemmäksi)
Lämmitä mantelimaito kattilassa kiehuvaksi ja lisää kanelitanko ja kaakaojauhe. Ota kattila levyltä. Lisää haluamaasi makeutinta (agavea, hunajaa, steviaa, palmusokeria) sekä hyppysellinen kristallisuolaa. Anna kaakaon hautua kannen alla kymmenisen minuuttia.


Pähkinäiset kanelipullat




Taikina:
  •  2,5 dl luomukasvismaitoa (kaura-, manteli- tai soijamaitoa)
  • 25 g hiivaa / 1 pussi kuivahiivaa
  • 1,5 dl luomupalmusokeria
  •  0,5 dl luomupaistoöljyä
  • 0,25 dl luomuhasselpähkinäöljyä
  • 1 tl l luomukanelia
  • 1 rlk luomukardemummaa
  • 1 tl kristallisuolaa
  • n. 7 - 7,5 dl luomuvehnäjauhoja

 Täyte:
  • luomuhasselpähkinäöljyä
  • luomukanelia
  • rouhittuja luomuhasselpähkinöitä
  • luomupalmusokeria
  • kristallisuolaa

Voiteluun:
  • luomukasvimaitoa ja luomupaistoöljyä

Lämmitä kasvismaito kädenlämpöiseksi. Murusta hiiva maidon sekaan. Lisää sokeri, kaneli, kardemumma sekä 1/3 jauhoista. Lisää sitten suola ja öljyt taikinaan. Lisää vehnäjauhoja vähitellen ja sekoita samalla. Taikina saa jäädä aika pehmeäksi. Vaivaa taikinaa voimakkaasti, kunnes taikina on tasaista, kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Peitä kulho liinalla ja jätä kohoamaan lämpimään ja vedottomaan paikkaan puoleksi tunniksi (tai kunnes taikina on kasvanut n. kaksinkertaiseksi).

Ripottele leivinpöydälle jauhoja tai rasvaa pöytä öljyllä. Kumoa taikina kulhosta ja kaulitse se suorakaiteenmuotoiseksi, noin sentin paksuiseksi levyksi. Levitä levylle reilusti hasselpähkinäöljyä, rouhittuja hasselepähkinöitä, palmusokeria ja kanelia sekä pieni ripaus kristallisuolaa.

 Rullaa levy pitkältä sivulta aloittaen. Siivuta rulla n. 16 osaan. Laita jokainen siivu omaan paperivuokaansa. Ripottele päälle vielä hasselpähkinärouhetta.

 Peitä pullat liinalla ja laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Voitele pullat kasvimaidon ja paistoöljyn sekoituksella. Paista pullia 10-15 minuuttia.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.