perjantai 31. toukokuuta 2013

Oi ihana kookos!

Rakastan kookosta. Siksipä Govindan uusi luomukookossose taitaa olla lähellä parasta mitä tiedän. Ylisanoja ei siis tässä arviossa säästellä :)  Kookossoseessa on samaa kermaista pehmeyttä kuin kookosöljyssä, mutta samalla siinä maistuu kookoksen koko täyteläinen aromikkuus. Sose on yhtä aikaa makeaa ja aavistuksen suolaista ja ah, niin suussa sulavaa.

Kookossose valmistetaan soseuttamalla kookoksen tuoreesta hedelmälihasta. Se on kookosöljyä paksumpaa tavaraa, sillä seassa on paloja hedelmälihasta. Sose sisältää öljyn lisäksi mm. proteiinia ja runsaasti kuitua. Govindan kookossose on raakalaatua eli sitä ei ole missään valmistuksen vaiheessa kuumennettu yli 42 asteen.  Kookossose sopii jälkiruokiin, wokkeihin, kastikkeisiin, dippeihin, leivonnaisiin - mihin tahansa, jos minulta kysytään. Paitsi paistamiseen, siihen kookossose ei sovellu. Huoneenlämmössä kookossose on melko kovaa, mutta sulaa nopeasti esim. kuuman kastikkeen joukkoon. Leivontaa varten kookossoseen voi sulattaa juoksevaksi vesihauteessa. 


Tofu-kookoscurry

Kookoscurry on lempiruokaani. Tähän curryyn lisäsin vielä ekstra-annoksen kookoksisuutta muutamalla ruokalusikallisella kookossosetta. Tofut pistin marinoitumaan pari tuntia etukäteen.  Tällä reseptillä currya syntyy aika iso määrä, joten määrät voi huoletta vaikka puolittaa.




  • 500 g tofua

marinadi:

  • 2-3 rkl soijakastiketta
  • 1-2 rkl limen mehua
  • 1 rkl makeaa chilikastiketta
  • 1 rkl makadamiaöljyä
  • 2 tl agavesiirappia
  • sitruunaruohoa
  • makeaa currya
  • korianteria

  • 800 ml kookosmaitoa
  • 3 rkl kookossosetta
  • 3 rkl currytahnaa
  • valkosipulinkynsiä
  • 1-2 tl tuoretta inkivääriä
  • (chiliä tuoreena tai kuivattuna maun mukaan)
  • 2 paprikaa
  • 3 porkkanaa
  • 1 kesäkurpitsa
  • 1-2 rkl soijakastiketta
  • 2 rkl palmusokeria
  • 1-2 rkl limen mehua

Kuutioi tofu. Valmista marinadi. (Lorauttelin kulhoon vähän sitä ja vähän tätä, marinadin mitat perustuvat siis arvioon, mutta lienevät aika lähellä. Pääasia, että tofun marinadissa on jotakin suolaista, jotakin hapanta ja jotakin makeaa. Myös pieni tilkka öljyä on marinadissa paikallaan. Valitsin tällä kertaa makadamiaöljyn, sillä se on melko miedon makuista (ei riitele kastikkeen muiden makujen kanssa) ja kestää hyvin kuumennusta.)
Kaada marinadi tofukuutioiden sekaan ja anna tofujen marinoitua jääkaapissa tunti tai pitempään.

Kaada kookosmaidot wokkipannulle/kattilaan. Lisää currytahna ja kookossose. Anna kiehahtaa. LIsää raastettu tuore inkivääri ja silputtu valkosipuli. Lisää keitokseen silputut kasvikset ja tofu marinadeineen. Mausta vielä palmusokerilla, limen mehulla ja soijakastikkeella. Anna keitoksen porista, kunnes kasvikset ovat pehmentyneet hieman, mutta ovat kuitenkin vielä sopivan napakoita. Tarjoile riisin tai nuudeleiden kanssa.



Kookosmakeiset (n. 30 kpl)

Govindan Paradiso-makeiset ovat yksi ehdottomista suosikeistani Ekolon valikoimassa. Nimensä mukaisesti ne maistuvat suorastaan taivaallisilta. Kookossoseesta Paradisojen kaltaisia kookosmakeisia voi helposti tehdä itsekin. Ensin kokeilin makeisten valmistusta pelkästään kookossoseesta, kookoshiutaleista ja agavesiirapista. Huomasin kuitenkin, että pelkästä kookossoseesta valmistettuina makeiset kovettuvat vähän liikaa. Pieni lisäys kookosöljyä sai aikaan sen, että rakenne pysyi sopivan pehmeänä. Kookospalat koristelin Terra Madren laventelin ja muiden kukkien terälehdillä terästetyllä ruokosokerilla.  (Kukkaissokerin sain Terra Madrelta testattavaksi, tuote on mahdollisesti tulossa Ekolon valikoimiin myöhemmin) Etupäässä ajattelin ulkonäköä, mutta oikeastaan makuyhdistelmäkään ei ollut yhtään hullumpi. 



  • 2 dl kookossosetta
  • 1 dl kookoshiutaleita
  • 2 rkl kookosöljyä
  • 1-2 rkl agavesiirappia

Sulata kookossose vesihauteessa juoksevaksi. Lisää sekaan kookoshiutaleet ja agavesiirappi. Lisää massaan vielä muutama ruokalusikallinen kookosöljyä. Levitä massa leivin- tai voipaperin päälle parin sentin paksuiseksi levyksi. Käännä paperi levyn päälle ja kauli/painele tasaiseksi. Pistä levy hetkeksi jääkaappiin jähmettymään. Leikkaa makeisiksi. Makeiset säilyvät huoneen lämmössä (en tosin osaa arvioida kuinka pitkään, sillä ne katosivat parempiin suihin parissa päivässä.)

2 kommenttia:

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.