Ensimmäiset tiikeripähkinä-maamantelit
saapuivat Ekolon valikoimiin viime keväänä. Huolimatta kahdesta
pähkinään viittaavasta nimestään ne eivät oikeasti ole pähkinöitä, vaan
erään sarakasvin, tarkemmin sanottuna kastanjasädekaislan,
juurimukuloita. Tätä papyruksen sukuista kasvia on viljelty
ihmisravinnoksi jo tuhansia vuosia. Tiikeripähkinät sisältävät runsaasti
mm. kuitua, hyviä rasvahappoja, kalsiumia, magnesiumia ja E- ja
C-vitamiinia. Mantelimaisen makeita ja maukkaita tiikeripähkinöitä voi
käyttää samaan tapaan kuin "perinteisiäkin" pähkinöitä. Allergiaoireita
ne aiheuttavat huomattavasti pähkinöitä harvemmin. (Lisää
tiikeripähkinöistä voi lukea aiemmasta postauksestani.)
Muutama viikko sitten saimme valikoimiimme kaksi tiikeripähkinä-maamanteli-uutuutta: maamantelijauhon ja maamantelitahnan.
Maamantelijauho on tiikeripähkinöistä jauhettua hyvin kuitupitoista,
miedon makeaa gluteenitonta jauhoa. Se sopii niin leivontaan kuin
kuitu- ja ravinnelisäksi jugurttien, smoothieden yms. joukkoon.
Maamantelitahna puolestaan on tiikeripähkinöistä valmistettu, pähkinätön
versio erilaisista pähkinätahnoista ja -voista. Hyvänmakuinen tahna on
maustettu ripauksella vaniljaa, suolaa tai sokeria se ei sisällä
lainkaan. Tahna sopii levitteeksi, leivontaan, jälkiruokiin...
Pääsin testaamaan sekä maamantelijauhoa että -tahnaa tuoreeltaan ja molemmat osoittautuivat sekä helppokäyttöisiksi että herkullisiksi tuotteiksi. Erityisesti maamantelijauhosta povaan kestosuosikkia keittiööni. Tässä muutama resepti tiikeripähkinäuutuuksista, olkaapa hyvät :)
Tiikerin suklaavanukas (n. 2 annosta)
Tämä suklaavanukas on superhelppo ja nopea valmistaa. Avokado ja banaani antavat vanukkaalle pehmeän ja kuohkean rakenteen. Tiikeripähkinätahna puolestaan tekee mausta entistäkin täyteläisemmän. Terveellinen ja ravinteikas vanukasvaihtoehto niin pienille kuin isoillekin herkkusuille :)
- 1 kypsa avokado
- 1 kypsä banaani
- 4 rkl raakakaakaojauhetta
- 3 rkl maamantelitahnaa
- vaniljajauhetta
- 1-2 rkl agavesiirappia
- kasvimaitoa/-kermaa/vettä
Sekoita ainekset sileäksi vanukkaaksi tehosekoittimessa. Makeutusta kannattaa lisätä pikkuhiljaa. Lisää vanukkaaseen vapaavalintaista nestettä, kunne koostumus on sopiva.
Maamantelikeksit (n. 25 pienehköä keksiä)
Kun etsiskelin sopivaa maamantelimaiseksi muokattavaa keksireseptiä, törmäsin tähän maapähkinävoi-keksiohjeeseen. Resepti vaikutti sekä herkulliselta että sopivan yksinkertaiselta ensimmäiseksi keksikokeiluksi. Päätin rohkeasti kokeilla, millaisia keksejä syntyisi, kun koko jauhomäärän korvaa maamantelijauholla. Ja hyviähän niistä tuli! Mehukkaan makeita ja oikein aromikkaita ja kuin vahingossa täysin gluteenittomia. Maamantelijauho on niin makeaa itsessään, että sokerin määrää olisi varmaan voinut alkuperäisestä vähentääkin.
- 3 dl maamantelijauhoa
- 4 rkl palmusokeria
- 1/4 tl kristallisuolaa
- 1/4 tl ruokasoodaa
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl vaniljajauhetta
- 2 rkl kaakaonibsejä
- 2 rkl maamantelitahnaa
- 4 rkl vaahterasiirappia
- 4 rkl (paisto)öljyä
Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Sekoita toisessa
astiassa kuivat aineet eli maamantelijauho, palmusokeri, kristallisuola,
ruokasooda, leivinjauhe, vaniljajauhe ja kaakaonibsit. Sekoita toisessa
astiassa puolestaan "märät" aineet eli maamantelitahna,
vaahterasiirappi ja öljy. Yhdistä ainekset taikinaksi. Muotoile
taikinasta märillä käsillä keksejä suoraan leivinpaperilla päällysteylle
uunipellille. Minä käytin keksien muotoilussa pientä
piaparkakkumuottia. Paista keksejä uunissa 10 minuuttia, anna jäähtyä. Keksit
saavat jäädä aika pehmeiksi. Hauskaa kontrastia keksien makeudelle saa
ripottelemalla niiden pinnalle muutaman hippusen kristallisuolaa.
Mmmm..vaikuttaapa hyvältä. Tiikeripähkinöitä en ole vielä kokeillut, mutta terveellisemmät herkkuraaka-aineet ovat aina tervetulleita.
VastaaPoistaPaula, suosittelen :) Varsinkin tuo maamantelijauho yllätti iloisesti.
VastaaPoista