Näin joulun tienoilla on hauska väkerrellä kaikenlaisia pieniä
mausteisia herkkuja, joita sitten mutustella glögin kaverina tai
jouluisessa kahvi- tai teepöydässä. Hieman jatkojalostaen pähkinöistä,
luumuista, taateleista ynnä muista syntyy helposti kivoja jälkiruokia,vähän vaihtelua ja vastapainoa ainaisille suklaakonvehdeille :)
Tähän
postaukseen kokosin lempparireseptejäni: helppoja, nopeita ja maistuvia.
Taateli-tahinikaramellit
Näiden vinkeiden makeisten reseptin löysin täältä.
Tahinin, taateleiden, kardemumman sekä suolan yhdistelmä kuulosti niin
mielenkiintoiselta, että pakkohan tätä oli testata. Tuloksena oli
mehevän mausteisia herkkuja, joiden makuun päälle ruohitut suolakiteet
toivat ihan uusia ulottuvuuksia.
- 2 dl (n. 20) tuoretta taatelia
- 1 dl tahinia
- 2 rkl kookosöljyä
- 1/2 tl kardemummaa
- kristallisuolaa
Valitse makeisiin tuoreita meheviä taateleita. Tee taateleista
ja tahinista tehosekoittimella tasainen massa. Lisää seokseen kookosöljy ja kardemumma. Kauli/painele massasta tasainen levy esim. kahden
voi/leivinpaperin välissä. Pistä jääkaappiin jähmettymään. Leikkaa
muutaman tunnin kuluttua sopivankokoisiksi suupaloiksi. Rouhi päälle
kristallisuolaa. Säilytä valmiit karamellit jääkaapissa.
"Kookoskaarna"
Mikähän mahtaisi
olla oikea suomenkielinen nimitys tällaisille makeisille? Englanniksi
näitä sulatetusta suklaasta tai kookosvoista tehtyjä levyjä kutsutaan
sanalla "bark", suomeksi tuo kaarna vaan kuulostaa hieman...
omituiselta. Suklaasta tehtyä versiota voinee kutsua suklaaksi, mutta
kun raaka-aine on kookos, niin ehkä sekään ei ihan sovi. No mitä väliä
nimestä, kun resepti on supersimmeppeli, lopputulos hyvä ja
terveellinenkin :)
- 2 dl kookossosetta
- n. 1-2 rkl kookossokeria
- manteleita, kaakaonibsejä, goji-marjoja, inkamarjojoa, rusinoita, kurpitsansiemeniä....
Sulata
kookossose vesihauteessa. Lisää seokseen makeutusta maun mukaan. Kaada
sulatetttu kookossose leivinpaperille ohuehkoksi levyksi. Ripottele
pinnalle kuivattuja marjoja, siemeniä, kaakaonibsejä, pähkinöitä, mitä vaan. Anna
jähmettyä jääkaapissa muutama tunti.
Luumumousse
Tämän ihanan vegaanisen vanukkaan ohjeen bongasin viime joulun alla Puolitiessä-blogista. Luumumousse on äärimmäisen helppotekoinen ja maistuu niin joululta!
- 300 g pehmeää (silken) tofua
- 200 g kuivattuja luumuja
- purkillinen vispautuvaa kasvikermaa
- ceyloninkenelia
- vaniljaa
- makeutusta tarpeen mukaan
Laita luumut likoamaan muutamaksi tunniksi. Kaada luumuista ylimääräinen neste pois ja sekoita luumut ja tofu tehosekoittimessa. Vispaa kerma vaandoksi ja sekoita tofu-luumuseos sekä kermavaahto keskenään. Mausta kanelilla ja vaniljalla. Lisää makeutusta, jos tarvitaan.
Lakritsinjuurella ja vaahterasiirapilla maustetut pähkinät
Lakritsin ja vaahterasiirapin makuyhdistelmä on vaan niin mainio. Nämä pähkinät valmistuvat muuten alle kymmenessä minuutissa!
- n. puoli desiä luomuvaahterasiirappia
- 2-3 tl luomulakritsijuurijauhetta
- 2-3 dl luomupähkinöitä (manteleita, hasselpähkinöitä, pekaanipähkinöitä)
Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen Sekoita vaahterasiirappi ja lakritsijuurijauhe keskenään. Kaada seos pähkinöiden sekaan ja sekoittele hyvin. Levitä pähkinät uunipellille leivinpaperin päälle. Paahda 150 asteisessa uunissa n. 5 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.