Tänä syksynä omenasoseen voi makeuttaa stevialla, ihan luvan kanssa.
Tai siis hups, ei stevialla vaan tietenkin stevioliglykosidilla.
Testasin, kuinka omenasose onnistuu kahdella erilaisella
steviamakeuttajalla, stevianesteellä ja Goviosidilla.
Stevioliglykodia uutetaan stevia-kasvin lehdistä ja se on jopa 300 kertaa tavallista sokeria makeampaa. Mikä merkillisintä, stevioliglykosidi on täysin kaloriton, hiilihydraatiton ja insuliinineutraali. Se on luonnollinen vaihtoehto aspartaamille ja muille keinotekoisille intensiivimakeuttajille. Ekolon valikoimiin kuuluu usemapikin steviatuote. Stevioliglykosidia on tarjolla tabletteina, jauheena ja nesteenä. Neljäs Ekolon steviatuotteista on oma suosikkini Goviosid, jossa stevioliglykosidin tymäkkyyttä pehmentää erytritoli, ksylitolin kaltainen sokerialkoholi.
Aiemmin
olen havainnut, että steviatuotteilla marja- ja hedelmäjutut
-vanukkaat, puurot, kiisselit- on helppo makeuttaa. Siksipä kynnys ei
ollut korkea kokeilla omenasosettakin stevialla. Chocochilin Elina totesikin jo omenasoseen makeutuvan mukavasti
steviajauheella. Minä päätin testata, miten stevianeste ja Goviosid
toimivat. Syksyn satoa talteen laittaessa on hyvä muistaa, että
stevioliglykosidi on nimenomaan makeutus- ei säilöntäaine. Sillä ei ole
sokerin säilöviä omianisuuksia
(siksi kai oikeaoppista on puhua omenasoseesta eikä hillosta). Isommat
määrät stevialla makeutettua sosetta kannattaakin pakastaa. Veikkaisin,
että jääkaapissa sose säilyy noin viikon verran.
Omenasose stevianesteellä
Ensin kokeilin stevianestettä. Pikkupullollinen (50 ml) stevianestettä vastaa makeudeltaan 1,2 kiloa sokeria, siispä sillä makeuttaa useammakin syksyn omenasoseet. Riittoisasta pullosta nestettä kannattaa tiputella rauhalliseen tahtiin ja välillä maistellen. Stevianeste on aika ytyä, joten maltti on valttia. Sopiva makeus riippuu niin käytettävän omenalajikkeen happamuudesta kuin siitäkin kuinka makeaa soseestaan mielii. Näihin soseisiin käytin melko makeaa punakanelia.
- 1 kg omenalohkoja
- n. 1-2 dl vettä
- n. 20 tippaa stevianestettä
Pese omenat ja poista niistä
siemenkodat. Leikkaa omenat lohkoiksi. Mittaa kattilaan vesi ja lisää
omenalohkot. Anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes omenat ovat
pehmenneet. Soseuta sauvaskoittimella (jos kuorit omenat ne soseutuvat
käsipelilläkin). Lisää stevianestettä pikkuhiljaa, muutama pisara
kerrallaan, kunnes sose on sopivan makeaa.
Stevianesteellä syntyi perushyvä omenasose, kolme tähteä.
Goviosidilla makeutettu vaniljainen omenasose
Goviosidilla makeutettu vaniljainen omenasose
Seuraavaksi
testausvuoroon pääsi Goviosid. Ja nyt taidettiin pääsyä asiaan: tästä
tuli nimittäin TODELLA hyvää. Goviosidin kaveriksi lisäsin soseeseen
vielä hiukkasen vaniljajauhetta. Viiden tähden omenasose.
- 1 kg omenalohkoja
- 1-2 dl vettä
- 2 rkl Goviosidia
- 1 tl vaniljajauhetta
Pese
omenat ja poista niistä siemenkodat. Leikkaa omenat lohkoiksi. Mittaa
kattilaan vesi ja lisää omenalohkot. Anna kiehua miedolla lämmöllä,
kunnes omenat ovat pehmenneet. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää Goviosid
ja vaniljajauhe.
Lisää tietoa steviasta ja resptejä:
http://ekoloinen.blogspot.fi/2012/01/mika-ihmeen-stevia.html
http://ekoloinen.blogspot.fi/2012/08/omenapiirakkaa-sokeritonta-makeaa.html
http://ekoloinen.blogspot.fi/2012/01/mika-ihmeen-stevia.html
http://ekoloinen.blogspot.fi/2012/08/omenapiirakkaa-sokeritonta-makeaa.html
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.