Ennen
kuluvaa syksyä kurpitsat -kesäversiota lukuun ottamatta - eivät ole
keittiööni eksyneet. Oikeastaan kurpitsat kaiken kaikkiaan ovat olleet
minulle aikalailla tuntemattomia. Ensimmäisen kerran luin
butternut-kurpitsasta, kun Keidas-blogin Lotta nimesi sen elokuussa kuukauden vegaanituotteeksi.
Niin herkulliselta kyseinen kurpitsa kuulosti, että tokihan sitä oli
päästävä kokeilemaan. Onneksi butternut-kurpitsat ilmestyivät myös
Ekolon valikoimaan ja sieltä niitä onkin ollut helppo haalia
testattavaksi.
Butternut-kurpitsa (cucurbita moschata)
on tietyntyyppinen talvikurpitsa. Suomalaisia nimiä tälle herkulle
ovat myskikurpitsa ja talvikurpitsa. Raakana butternut-kurpitsan maku
muistuttaa melonia, kypsänä taas minusta ehkä lähinnä bataattia. Päältä
hailakan keltainen kurpitsa on sisältä oranssi. Kypsennettäessä väri
muuttuu entistä syvemmäksi ja hehkuvammaksi. Ennen käyttöä kurpitsasta
poistetaan kanta ja se halkaistaan. Kuoriminen ei kuulemani mukaan ole
pakollista, mutta minä olen kurpitsani kuorinut. Halkaistun kurpitsan
sisältä siemenet koverretaan pois. Siemeniä ei muuten kannata missään
tapauksessa heittää pois! Pannulla tai uuninpellillä paahdettuina ne
ovat suorastaan superherkullisia. (Tarkempi ohje siementen käsittelyyn
tämän postauksen lopussa).
Kurpitsareseptejä
etsiskellessäni hoksasin, että muualla päin maailmaa
kurpitsaa syödään ihan urakalla. Varsinkin amerikkalaisia
ruokablogeja seuraillessa kurpitsoihin törmää ihan solkenaan. Ja tämän
syksyn aikana olen ollut havaitsevinani, että kurpitsat ovat
vilahdelleet suomalaisissakin ruokablogeissa ja -jutuissa tihenevään tahtiin. Siksipä
resepteistä ja
käyttöideoista ei ole ainakaan pulaa.
Uunissa paahdettu butternut-kurpitsa
Kaikkein
parhaiten butternut-kurpitsan täyteläinen maku tulee esiin, kun
kurpitsan paahtaa uunissa. Paahdettu kurpitsa sopii lisäkkeeksi
sellaisenaan tai sitten pehmennet kurpitsanpalat voi sekoittaa
kastikkeeseen, soseuttaa keittoon - mitä nyt ikinä keksiikin.
- 1 butternut-kurpitsa
- n. 2 rkl oliiviöljyä
- kristallisuolaa
- mausteita maun mukaan (ainakin näitä rohkenen suositella: basilikaa, timjamia, rosmariinia, maustepippuria, mustapippuria, salviaa...)
Leikkaa kurpitsasta kanta ja halkaise kurpitsa. Kuori
ja koverra lusikalla siemenet pois. Lohko kurpitsa paloiksi. Laita
palat uunivuokaan ja kaada päälle öljyä, ripottele sekaan suolaa ja
mausteita maun mukaan. Sekoita hyvin. Laita vuoka 200 asteiseen uuniin
n. 20-30 minuutiksi. Kurpitsat ovat valmiita, kun ne ovat pehmenneet.
Kurpitsainen kastike
Tämä
kastike oli todellista herkkua wrappien täytteenä. Sama kastike sopii
mainiosti myös riisin, quinoan tai vastaavan seuralaiseksi. Pannulla
kurpitsan kypsentäminen on hidasta, eikä maku nouse samanlaisiin
sfääreihin kuin uunikäsittelyssä. Siksi kurpitsa kannattaa ennen
kastikkeeseen lisäämistä paahtaa.
- 1/2 - 1 butternut-kurpitsa (oliiviöljyä ja kristallisuolaa paahtamiseen)
- 1 sipuli
- 1/2 paprika
- 2-3 rkl (oliivi)öljyä
- n. 2 dl keitettyjä papuja
- 2 rkl tomaattipyrettä
- 1 tl korianteria
- 1 tl jeeraa
- chiliä maun mukaan
- caynnepippuria ripaus
- n. 3 rkl soijakastiketta
- n. 4 dl tomaattimurskaa
- 1 tl balsamiviinietikkaa
- n. 2 rkl makeaa chilikastiketta
- 1 rkl sitruunamehua
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kuori ja lohko kurpitsa.
Käytä kurpitsan koosta riippuen joko puolikas tai kokonainen. Paahdettuna kurpitsan "massa" pienenee huomattavasti. Laita lohkot uunivuokaan ja sekoita joukkoon oliiviöljy ja
kristallisuola. Paahda uunissa puolisen tuntia.
Silppua
sipuli ja paprika. Lorauta pannulle oliiviöljyä ja lisää korianteri,
jeera ja chili, paahda hetki ja lisää tomaattipyre.Lisää sitten sipuli
ja paprika ja kuullota hetki. Lisää tomaattimurska ja pavut. Mausta
soijakastikkeella, balsamiviinietikalla ja chilikastikkeella. Ripsauta
sekaan hyppysellinen cayenne-pippuria.
Anna kastikkeen porista
hetki pannulla. Muussaa uunissa pehmennyt kurpitsa ja sekoita
kastikkeeseen. Piristä makua vielä tilkalla sitruunamehua. Tarkista
maku, lisää tarvittaessa makeutta tai suolaisuutta.
Kurpitsa-linssikeitto
Tässä
sopassa kohtaavat pehmeä kookos ja mehevä butternut-kurpitsa sekä
keltaisina hehkuvat kurkuma ja curry. Keittoa varten en paahtanut
kurpitsaa etukäteen vaan kuullotin sen öljyssä muiden kasvisten
kaverina. Jos viitseliäisyyttä riittää, kurpitsan voi toki keittoakin
varten paahtaa ensin ja lisätä ennen soseuttamista.
- 1 butternut-kurpitsa
- 4 pientä porkkanaa
- 2 pientä sipulia
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 tl raastettua tuoretta inkivääriä
- 2 tl makeaa currya
- 1 tl kurkumaa
- (chiliä joko tuoreena tai kuivattuna)
- 3 rkl tomaattipyrettä
- 2 dl punaisia linssejä
- n. 7 dl vettä
- 400 ml kookosmaitoa
- kristallisuolaa
- palmusokeria
- mustapippuria
- (koristeeksi tuoretta korianteria tai persiljaa)
Kuori ja halkaise kurpitsa. Poista
siemenet. Leikkaa kurpitsa pienehköiksi lohkoiksi. Silppua sipuli,
raasta porkkana. Lorauta kattilan pohjalle öljyä. Lisää curry, kurkuma
ja inkivääri (sekä chili, jos tykkäät tulisemmasta sopasta). Paista
mausteita öljyssä hetki ja lisää seokseen myös tomaattipyre. Laita
kattilaan silputtu kurpitsa, sipuli ja porkkana. Kuullota kasviksia
hetki öljyssä. Lisää 7 dl vettä ja huuhdellut punaiset linssit. Anna
kiehahtaa ja laske sen jälkeen lämpöä. Anna keiton hautua kannen alla n.
20-30 minuuttia. Lisää kookosmaito ja soseuta keitto
sauvasekoittimella. Mausta kristallisuolalla, palmusokerilla ja
mustapippurilla. Anna keiton hautua vielä hetki kannen alla ennen.
Koristele annokset tuoreilla yrteillä ja/tai paahdetuilla
kurpitsansiemenillä.
Lopuksi: Paahdetut kurpitsansiemenet
Kurpitsansiemenet
kannatta myös hyödyntää. Ne sopivat vaikkapa soppaan, salaattiin tai
leipätaikinaan. Huuhtele koverretut siemenet esimerkiksi lävikössä
siten, että kaikki kurpitsan rippeet irtoavat. Kuivaa siemenet
pyyhkeellä tai talouspaperilla. Paahda paistinpannulla kunnes siemenistä
alkaa irrota tuoksua ja ruskistuvat kevyesti. Ota pannu levyltä ja
lisää pikkutilkka öljyä ja ripaus kristallisuolaa. Minusta siementen oma
aromi pääsee parhaiten esiin näin, mutta tietenkin siemenet voi maustaa
mitä mielikuvituksellisimmin.
Kiitos näistä resepteistä, minäkin olen kiehnännyt tämän uuden tuttavuuden ympärillä!
VastaaPoistaMaistuu kerrassaan ihanalle!
Kiva, jos resepteille löytyy käyttöä! Mahtavan monipuolinen tuttavuus tämä kurpitsa. Ja vasta tänä syksynä olen siihen törmännyt, vaikka kai näitä aiemminkin on ollut saatavilla. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan :)
VastaaPoista