Pitaleipä on suorastaan nerokas keksintö. Taskuleivän sisällä
nimittäin melkein mikä tahansa maistuu hyvältä. Pitaleivät ovat siitä käteviä, että leivän sisuksiin voi
sujauttaa yhtä hyvin eiliset ruoantähteet ja salaatinjämät kuin
rakentaa täytettyjen leipien ympärille vaikkapa illanistujaisten tarjoilun. Minä
täytän leipäni yleensä kasvispyöryköillä tai tofulla,
salaatilla, uunivihanneksilla ja hummuksella, mutta oikeastaan vain
mielikuvitus asettaa täytevaihtoehtojen rajat.
Pitaleivän juju on siinä, että leipä pullistuu uunissa sisältä
ontoksi. Tai siis ainakin periaatteessa pullistuu. Pitaleipurin urani
alkuvaiheessa sain ihmetellä useampaan kertaan, että mikä mahtoi mennä
vikaan kun leipä jäikin onnettomaksi lätyskäksi. Pikkuhiljaa olen kuitenkin oppinut muutamat niksit, joilla leipäni paisuvat nykyään suorastaan esimerkillisesti.
- Hiivaa pitää olla riittävästi, mieluummin vähän yli kuin alle ohjeessa mainitun määrän
- Jauhoja ei kannata säästellä; sekä leivonta-alusta ja leivinpaperi pitää jauhottaa kunnolla, leipä ei saa missään vaiheessa tarrat pohjastaan kiinni
- Leivän pitää olla yhtä paksu joka kohdasta, siksi tasoitteluun kannattaa käyttää mieluummin kaulinta kuin taputella käsin
- Vähän pienemmät leivät pullistuvat isoja varmemmin
- Leivistä kannattaa tehdä riittävän (muttei liian) ohuita, liian paksut lätyt eivät jaksa pullistua. Minun leipäni ovat n. 0,5-1 cm paksuja.
- Ensimmäisillä paistokerroilla leipien elämää uunissa kannattaa seurata (ja leipien tarkkailu on muuten myös aika hauskaa –ainakin, jos ne pullistuvat) – paistoaika on varsin lyhyt ja liian pitkään paistettuina pitat muuttuvat mureneviksi koppuroiksi.
Pitaleivät (n. 10 kpl)
Käyttämäni ohje on alun perin kotoisin Saara Törmän Saa
vaivata –leivonkalssikosta (2003). Alkuperäisessä ohjeessa
käytetään vehnä- ja ruisjauhoja, minä olen viime aikoina tehnyt
leivät lupiinijauhon ja puolikarkean speltjauhon yhdistelmästä.
Tälläkin kertaa lupiinijauho on tehnyt leivistä entistä
pehmoisempia, niin ja tietysti se proteiini, jonka runsaus jaksaa
edelleen ihastuttaa.
- puolikas pussi kuivahiivaa
- 2 dl lupiinijauhoja
- 6 dl puolikarkeita speltjauhoja
- 1 tl kristallisuolaa
- 3 dl kädenlämpöistä vettä
Sekoita kulhossa kuivahiiva lupiinijauhoihin. Lisää
kädenlämpöinen vesi ja sekoita. Lisää suola ja speltjauhot
pikkuhiljaa sekoittaen. Vaivaan taikina perusteellisesti. Minä
käytän tässä sähkövatkaimen taikinakoukkuja. Vaivaa, kunnes
taikina on kimmoisaa ja irtoaa hyvin kulhon reunoista. Lisää
tarvittaessa jauhoja.
Leivo hyvin jauhotetulla leivonta-alustalla taikinasta pitkä
pötkö. Jaa pötkö n. 10 palaan. Pyöritä palat palloiksi. Anna
pallojen noustaliinan alla n. 20 minuuttia.
Kauli pallot n. puolen sentin - sentin paksuisiksi leiviksi. Ripottele
leivinpaperille jauhoja ja nosta leivät pellille. Anna nousta vielä
puolisen tuntia.
Paista 275 asteisessa uunissa 5-7 minuuttia.
Hummus
Perinteisistä perinteisin pitojen täyte on kikherneistä
valmistettu hummus. Minun versioni hummuksesta menee näin:
- 2,5 dl keitettyjä kikherneitä
- 2 rkl tahinia
- 2 rkl sitruunamehua
- n. 0,5 dl oliiviöljyä
- 1 valkosipulinkynsi
- ripaus kristallisuolaa
- jeeraa
- (vettä)
Surauta kaikki ainekset sileäksi teho- tai sauvasekoittimella.
Sileämmän lopputuloksen saamiseksi lisää tarvittaessa
öljyä/vettä. Mausta hummus suolalla ja jeeralla.
Uunivihannekset
Toinen lempparitäytteeni ovat uunissa meheviksi kypsennetyt vihannekset. Monenlaiset kasvikset ja juurekset sopivat tähän, mutta hyvää tulee ainakin näin:
- paprikaa
- kesäkurpitsaa
- munakoisoa
- tomaattia
- parsakaalia
- reilusti oliiviöljyä
- mustapippuria
- kristallilsuolaa
- (pikku loraus viinietikkaa)
Lohko kasvikset sopivankokoisiksi suupaloiksi. Sekoita
kasvisten joukkoon reilusti oliiviöljyä. Mausta suolalla,
mustapippurilla ja tilkalla viinietikkaa. Kippaa kasvikset
uunivuokaan ja kypseenä n. 200 asteessa viitisentoista minuuttia.
Minteköhän hamppu- tai kikhernejauho kävisi tuon lupiinijauhon tilalle?
VastaaPoista