maanantai 26. marraskuuta 2012

Butternut-kurpitsa!

Ennen kuluvaa syksyä kurpitsat -kesäversiota lukuun ottamatta - eivät ole keittiööni eksyneet. Oikeastaan kurpitsat kaiken kaikkiaan ovat olleet minulle aikalailla tuntemattomia. Ensimmäisen kerran luin butternut-kurpitsasta, kun Keidas-blogin Lotta nimesi sen elokuussa kuukauden vegaanituotteeksi. Niin herkulliselta kyseinen kurpitsa kuulosti, että tokihan sitä oli päästävä kokeilemaan. Onneksi butternut-kurpitsat ilmestyivät myös Ekolon valikoimaan ja sieltä niitä onkin ollut helppo haalia testattavaksi.

Butternut-kurpitsa (cucurbita moschata) on tietyntyyppinen talvikurpitsa. Suomalaisia nimiä tälle  herkulle ovat myskikurpitsa ja talvikurpitsa. Raakana butternut-kurpitsan maku muistuttaa melonia, kypsänä taas minusta ehkä lähinnä bataattia. Päältä hailakan keltainen kurpitsa on sisältä oranssi. Kypsennettäessä väri muuttuu entistä syvemmäksi ja hehkuvammaksi. Ennen käyttöä kurpitsasta poistetaan kanta ja se halkaistaan. Kuoriminen ei kuulemani mukaan ole pakollista, mutta minä olen kurpitsani kuorinut. Halkaistun kurpitsan sisältä siemenet koverretaan pois. Siemeniä ei muuten kannata missään tapauksessa heittää pois! Pannulla tai uuninpellillä paahdettuina ne ovat suorastaan superherkullisia. (Tarkempi ohje siementen käsittelyyn tämän postauksen lopussa). 

Kurpitsareseptejä etsiskellessäni hoksasin, että muualla päin maailmaa kurpitsaa syödään ihan urakalla. Varsinkin amerikkalaisia ruokablogeja seuraillessa kurpitsoihin törmää ihan solkenaan. Ja tämän syksyn aikana olen ollut havaitsevinani, että kurpitsat ovat vilahdelleet suomalaisissakin ruokablogeissa ja -jutuissa tihenevään tahtiin. Siksipä resepteistä ja käyttöideoista ei ole ainakaan pulaa.


Uunissa paahdettu butternut-kurpitsa

Kaikkein parhaiten butternut-kurpitsan täyteläinen maku tulee esiin, kun kurpitsan paahtaa uunissa. Paahdettu kurpitsa sopii lisäkkeeksi sellaisenaan tai sitten pehmennet kurpitsanpalat voi sekoittaa kastikkeeseen, soseuttaa keittoon - mitä nyt ikinä keksiikin.

  • 1 butternut-kurpitsa
  • n. 2 rkl oliiviöljyä  
  • kristallisuolaa
  • mausteita maun mukaan (ainakin näitä rohkenen suositella: basilikaa, timjamia, rosmariinia, maustepippuria, mustapippuria, salviaa...)

Leikkaa kurpitsasta kanta ja halkaise kurpitsa. Kuori ja koverra lusikalla siemenet pois. Lohko kurpitsa paloiksi. Laita palat uunivuokaan ja kaada päälle öljyä, ripottele sekaan suolaa ja mausteita maun mukaan. Sekoita hyvin. Laita vuoka 200 asteiseen uuniin n. 20-30 minuutiksi. Kurpitsat ovat valmiita, kun ne ovat pehmenneet.


Kurpitsainen kastike

Tämä kastike oli todellista herkkua wrappien täytteenä. Sama kastike sopii mainiosti myös riisin, quinoan tai vastaavan seuralaiseksi. Pannulla kurpitsan kypsentäminen on hidasta, eikä maku nouse samanlaisiin sfääreihin kuin uunikäsittelyssä. Siksi kurpitsa kannattaa ennen kastikkeeseen lisäämistä paahtaa.



  • 1/2 - 1 butternut-kurpitsa (oliiviöljyä ja kristallisuolaa paahtamiseen)
  • 1 sipuli
  • 1/2 paprika
  • 2-3 rkl (oliivi)öljyä
  • n. 2 dl keitettyjä papuja
  • 2 rkl tomaattipyrettä
  • 1 tl korianteria
  • 1 tl jeeraa
  • chiliä maun mukaan
  • caynnepippuria ripaus
  • n. 3 rkl soijakastiketta
  • n. 4 dl tomaattimurskaa
  • 1 tl balsamiviinietikkaa
  • n. 2 rkl makeaa chilikastiketta
  • 1 rkl sitruunamehua

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kuori ja lohko kurpitsa. Käytä kurpitsan koosta riippuen joko puolikas tai kokonainen. Paahdettuna kurpitsan "massa" pienenee huomattavasti. Laita lohkot uunivuokaan ja sekoita joukkoon oliiviöljy ja kristallisuola. Paahda uunissa puolisen tuntia.

Silppua sipuli ja paprika. Lorauta pannulle oliiviöljyä ja lisää korianteri, jeera ja chili, paahda hetki ja lisää tomaattipyre.Lisää sitten sipuli ja paprika ja kuullota hetki. Lisää tomaattimurska ja pavut. Mausta soijakastikkeella, balsamiviinietikalla ja chilikastikkeella. Ripsauta sekaan hyppysellinen cayenne-pippuria.
Anna kastikkeen porista hetki pannulla. Muussaa uunissa pehmennyt kurpitsa ja sekoita kastikkeeseen. Piristä makua vielä tilkalla sitruunamehua. Tarkista maku, lisää tarvittaessa makeutta tai suolaisuutta.


Kurpitsa-linssikeitto

Tässä sopassa kohtaavat pehmeä kookos ja mehevä butternut-kurpitsa sekä keltaisina hehkuvat kurkuma ja curry. Keittoa varten en paahtanut kurpitsaa etukäteen vaan kuullotin sen öljyssä muiden kasvisten kaverina. Jos viitseliäisyyttä riittää, kurpitsan voi toki keittoakin varten paahtaa ensin ja lisätä ennen soseuttamista.



  • 1 butternut-kurpitsa
  • 4 pientä porkkanaa
  • 2 pientä sipulia
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl raastettua tuoretta inkivääriä
  • 2 tl makeaa currya
  • 1 tl kurkumaa
  • (chiliä joko tuoreena tai kuivattuna)
  • 3 rkl tomaattipyrettä
  • 2 dl punaisia linssejä
  • n. 7 dl vettä
  • 400 ml kookosmaitoa
  • kristallisuolaa
  • palmusokeria
  • mustapippuria
  • (koristeeksi tuoretta korianteria tai persiljaa)

Kuori ja halkaise kurpitsa. Poista siemenet. Leikkaa kurpitsa pienehköiksi lohkoiksi. Silppua sipuli, raasta porkkana. Lorauta kattilan pohjalle öljyä. Lisää curry, kurkuma ja inkivääri (sekä chili, jos tykkäät tulisemmasta sopasta). Paista mausteita öljyssä hetki ja lisää seokseen myös tomaattipyre. Laita kattilaan silputtu kurpitsa, sipuli ja porkkana. Kuullota kasviksia hetki öljyssä. Lisää 7 dl vettä ja huuhdellut punaiset linssit. Anna kiehahtaa ja laske sen jälkeen lämpöä. Anna keiton hautua kannen alla n. 20-30 minuuttia. Lisää kookosmaito ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Mausta kristallisuolalla, palmusokerilla ja mustapippurilla. Anna keiton hautua vielä hetki kannen alla ennen. Koristele annokset tuoreilla yrteillä ja/tai paahdetuilla kurpitsansiemenillä.


Lopuksi: Paahdetut kurpitsansiemenet

Kurpitsansiemenet kannatta myös hyödyntää. Ne sopivat vaikkapa soppaan, salaattiin tai leipätaikinaan. Huuhtele koverretut siemenet esimerkiksi lävikössä siten, että kaikki kurpitsan rippeet irtoavat. Kuivaa siemenet pyyhkeellä tai talouspaperilla. Paahda paistinpannulla kunnes siemenistä alkaa irrota tuoksua ja ruskistuvat kevyesti. Ota pannu levyltä ja lisää pikkutilkka öljyä ja ripaus kristallisuolaa. Minusta siementen oma aromi pääsee parhaiten esiin näin, mutta tietenkin siemenet voi maustaa mitä mielikuvituksellisimmin.






2 kommenttia:

  1. Kiitos näistä resepteistä, minäkin olen kiehnännyt tämän uuden tuttavuuden ympärillä!
    Maistuu kerrassaan ihanalle!

    VastaaPoista
  2. Kiva, jos resepteille löytyy käyttöä! Mahtavan monipuolinen tuttavuus tämä kurpitsa. Ja vasta tänä syksynä olen siihen törmännyt, vaikka kai näitä aiemminkin on ollut saatavilla. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.