Riittävä proteiinin saanti kasvisruoasta mielletään usein hankalaksi. Erilaisia kasviperäisiä proteiinin lähteitä on kuitenkin paljon. Monipuolisesti erilaisia palkokasveja, (täysjyvä)viljoja, pähkinöitä ja siemeniä syömällä proteiinista ei takuulla tule pulaa.
Proteiinit koostuvat yhteensä 20 eri aminohaposta, joista 10 kutsutaan välttämättömiksi. Nämä välttämättömät aminohapot on saatava ravinnosta, sillä niitä ihmiskeho ei pysty valmistamaan itse. Proteiinin lähteiden laadukkuutta on tapana arvioida sen mukaan, missä suhteessa ne sisältävät eri aminohappoja. Esimerkiksi soijapapu, hamppu, lupiini ja kvinoa (quinoa) ovat arvokkaita proteiinin lähteitä, sillä ne sisältävät kaikkia välttämättömiä aminohappoja. (eri ruokien aminohappokoostumusta voi arvioida esim. näiltä sivuilta
löytyvän laskurin avulla)
Myös siemenet, viljat, palkokasvit ja pähkinät sisältävät runsaasti proteiinia, mutta niiden sisältämä proteiini ei ole koostumukseltaan ihan yhtä laadukasta. Kuitenkin kohtuullisenkin monipuolisesti syömällä kasvisruoasta välttämättömät aminohapot saa helposti kasaan. Erilaisia proteiinin lähteitä ei tarvitse yhdistellä samalla aterialla, vaan riittää kun päivän mittaan tulee popsineeksi useampaa.
Proteiinin päivittäiseksi tarpeeksi määritellään yleensä 0,8 g /painokilo (erilaisia laskureita, joiden avulla omaa proteiinintarvetta voi arvioida löytyy paljon, esim. täältä). Raskaana olevilla, imettävillä ja runsaasti urheilevilla tarve on hiukan suurempi. Samoin ikääntyneiden ja kasvavien lasten tarpeeksi määritellään usein vähän enemmän. Proteiinin syönnissä ei kuitenkaan kannata liioitella. Liiallinen proteiinin saanti ei ole hyväksi sekään.
Jos tuntuu siltä, että proteiinia tarvitsee enemmän, erilaisia proteiinijauheita löytyy myös kasviperäisenä. Esimerkiksi hamppuproteiinijauhe sisältää 48, 9 g aminohappokoostumukseltaan täydellistä proteiinia. Hamppua kannattaa proteiinin lähteenä suosia myös sen sisältämien muiden arvokkaiden ravintoaineiden, kuten hyvien rasvahappojen, vuoksi. Hamppu on myös C4-kasvina erityisen ekologinen valinta.
Tässä pientä listausta erilaisista proteiininl ähteistä. Suluissa on proteiinin määrä / 100 g. Proteiinimäärät ovat joko valmistajien ilmoittamia tai haettu Finelistä tai SelfNutritionDatasta.
"Täydellisiä" proteiinin lähteitä
Näiden kasvien sisältämä proteiini on aminohappokoostumukseltaan monipuolista, siksi niitä kutsutaan usein täydellisiksi proteiinin lähteiksi.
- Hamppujauho 32 g /100 g
- Hampunsiemenet: 22,6 g / 100 g (kuorituissa versioissa 34,4 g / 100g)
- Lupiinijauho 43 g / 100 g (lupiinijauho on aika kevyttä, 1 rkl painaa n. 7 g)
- Soijapapu, kuivattu 35,9 g / 100 g (sekä kaikki soijasta valmistetut tuotteet, kuten tofut, tempehit, hiutaleet, rouheet, maidot, makkarat jne., joissa proteiinia on vaihtelevia määriä )
- Kvinoa (quinoa) 14 g / 100 g
- Tattari 13 g / 100 g (sisältää lysiiniä enemmän kuin muut viljat)
Siemenet:
Pähkinät
Palkokasvit
Erilaiset palkokasvit ovat tärkeitä kasviperäisen proteiinin lähteitä. Ne ovat täyttävää ja monipuolista syötävää. Lisäämällä pavuista ja herneistä jauhettuja jauhoja esim. leipätaikinoihin, jugurttiin, kasvispihveihin jne. on helppo lisätä proteiininmäärää.
- Kidneypapu (keitetty) 9 g / 100 g
- Linssit (keitetty) 9 g / 100 g
- Kikherne (keitetty) 8,4 g / 100 g (kikhernejauho 18,6 g / 100 g)
Erilaisissa siemenissä on myös runsaasti proteiinia, joskaan ei aivan yhtä täydellistä kuin edellä mainituissa. Siemeniä harvemmin tulee syöneeksi suuria määriä, mutta jo yksi ruokalusikallinen (n. 10 g) sisältää n. 1,5 - 3 g proteiinia. Kuorelliset siemenet kannattaa ennen käyttöä rouhia tai ainakin pureskella hyvin, myös liottaminen parantaa ravintoaineiden imeytymistä.
- Kurpitsansiemenet 30, 2 g / 100 g
- Seesaminsiemenet: 26,9 g / 100g (tahini 17 g / 100 g, halva 19 g / 100g )
- Auringonkukan siemenet 23 g / 100 g
- Pellavansiemenet 19,8 g / 100 g
- Chia-siemenet: 16,5 g / 100 g
Pähkinät
Myös pähkinöissä proteiinia on paljon. Ne ovat mukavaa naposteltavaa sellaisenaan, mutta myös tosi monikäyttöisiä. Pähkinöitä voi jauhaa ja rouhia erilaisiin taikinoihin, keittoihin ja kastikkeisiin. Niistä voi myös valmistaa erilaisia kasvimaitoja, kastikkeita ja levitteitä.
- Maapähkinät 25,6 g / 100 g (maapähkinävoi 25,1 g / 100 g, jos ihan tarkkoja ollaan, maapähkinäkin kuuluisi tuohon palkokasvien porukkaan.)
- Mantelit 24 g /100 g
- Pistaasipähkinät 21,4 g / 100 g
- Cashewpähkinät 20 g / 100 g
- Saksanpähkinät 14,7 g / 100 g
Palkokasvit
Erilaiset palkokasvit ovat tärkeitä kasviperäisen proteiinin lähteitä. Ne ovat täyttävää ja monipuolista syötävää. Lisäämällä pavuista ja herneistä jauhettuja jauhoja esim. leipätaikinoihin, jugurttiin, kasvispihveihin jne. on helppo lisätä proteiininmäärää.
- Kidneypapu (keitetty) 9 g / 100 g
- Linssit (keitetty) 9 g / 100 g
- Tuoreet herneet 5 g / 100 g
Viljat
Vaikka viljojen sisältämän proteiinin aminohappokoostumus ei ole paras mahdollinen, ne ovat silti tärkeä proteiinin lähde. Erilaisista leivistä, puuroista ja pastoista proteiinia saa helposti paljon. Esimerkiksi ruisleivässä (tietysti reseptistä riippuen) proteiinia on n. 7 g /100 g. Vehnäproteiinista valmistettu seitan (ja siitä valmistetut tuotteet) on myös erinomainen proteiinin lähde, seitanissa proteiinia on (valmistustavasta riippuen) n. 20 g / 100 g.
Kasvikset, hedelmät ja marjat
Proteiinia on myös tuoreissa kasviksissa, marjoissa ja hedelmissä. Vaikka määrät ovat pieniä (useimmiten 0-2 g /100 g) kannattaa muistaa, että tuoreita kasviksista suurin osa on vettä, silloin proteiinien osuus kasvisten sisältämästä kokonaisenergiasta saattaa nousta yllättävänkin suureksi. Tuoreet kasvikset ovat kevyttä syötävää ja niitä voi ja kannattaakin huoletta syödä paljon -silloin kasvisten sisältämällä, vaikkakin pienellä proteiinimäärällä on jonkin verran merkitystä. Kuivatuissa hedelmissä ja marjoissa proteiinin määrä nousee luonnollisesti suuremmaksi. Myös sienissä on jonkin verran proteiinia.
- Kuivattu aprikoosi 5,2 g /100 g
- Parsakaali 4,6 g / 100 g
- Idut 4 g / 100 g
- Sienet 2-4 g /100 g
- Lehtikaali 3,4 g / 100 g
- Avokado 2,6 g /100 g
- Kukkakaali 1, 8 g /100g
- Banaani 1,1 g /100 g
- Vadelma 1 g / 100g
Varmemmaksi vakuudeksi vielä huimasti proteiinia sisältävien energiapatukoiden resepti :)
Hamppu-proteiinipatukat (n. 10 kpl)
Nämä patukat tepsivät isoimpaankin protskun nälkään. Ne valmistetaan ilman uunia, joten kaikki ravintoaineet ovat varmasti tallessa. Patukoiden valmistaminen onnistuu varsin pienellä vaivalla. Alun perin ohje on kotoisin Green Kitchen Stories -ruokablogista. Puolitin ohjeen, ja koska ihan kaikkia raaka-aineita ei kaapeista löytynyt, sovelsin hieman.
Kuivat aineet:
- 1 dl kurpitsansiemeniä
- 1 dl kookoshiutaleita
- 1/2 dl kuorittuja hampunsiemeniä
- 1/2 dl hamppuproteiinijauhetta
- 2 rkl chia-siemeniä
- 10 tuoretta taatelia
- 3 rkl kookosöljyä
- 2 rkl raakakaakaojauhetta
- 1/4 tl jauhettua vaniljaa
- 3 rkl kaurahiutaleita
- 1 rkl chia-siemeniä
- hyppysellinen kristallisuolaa
Mittaa kuivat aineet tehosekoittimeen ja jauha karkeahkoksi rouheeksi. Jos tehosekoittimessa riittää puhtia, lisää sekaan taatelit ja muut märät aineet. Jos tehosekoittimesi ei ole näin pystyvää lajia, kaada kuivat aineet kulhoon ja hienonna märät aineet tasaiseksi massaksi omassa erässään. Lisää tehosekoittimeen tilkka (1-2 rkl) vettä, jos seos ei tahdo ruveta pyörimään. Sekoita sitten märät ja kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää lopuksi kaurahiutaleet ja hyppysellinen kristallisuolaa. Alkuperäisessä reseptissä tässä vaiheessa lisättiin ruokalusikallinen unikonsiemeniä, mutta koska minulla ei ollut niitä, laitoin vielä ruokalusikallisen chia-siemeniä. Ripaus suolaa on myös oma lisäykseni, pieni määrä suolaa "kirkastaa" patukoiden makua ja antaa sille mukavaa moniulotteisuutta.
Laita massa voipaperin päälle ja kauli tai painele siitä muutaman sentin paksuinen kiinteä levy. Laita levy hetkeksi (vähintään puoleksi tunniksi) jääkaappiin. Leikkaa sopivan kokoisiksi patukoiksi Säilytä valmiit patukat jääkaapissa. Huoneenlämmössä patukat pehmenevät hieman, mutta säilyvät kyllä joitakin tunteja, joten niitä voi huoletta ottaa vaikkapa evääksi.
Kiitos paljon tästä kirjoituksesta! Nuo aminohappokoostumukset ovat juuri itsellä pyörinyt mielessä viime aikoina, joten kirjoitus kasviprotskuista oli siksikin kiva tähän väliin.
VastaaPoistaMukavaa viikon jatkoa! :)
Kiitos ja hyvä, jos tästä oli iloa :) Kivaa lopputalvea sinnekin!
VastaaPoistaHyvä kirjoitus ja mielenkiintoinen resepti. Onko mitään vinkkejä, millä voisi korvata nuo taatelit?
VastaaPoistaSamaa mieltä, todella tarpeellinen kirjoitus! Kiitos, että jaoit sen kaikkien luettavaksi. Alan olla yhä vakuuttuneempi, että pelkällä kasvisruualla pärjää ihan hyvin. :) Yleensä ihmiset liioittelee proteeinin määrää älyttömästi ja se rasittaa munuaisia.
VastaaPoista-Saara
Kiitos :))
VastaaPoistaSariannanen, Taatelit ovat noissa patukoissa se koossapitävä voima ja ne antavat patukoihin myös makeutta (niissä kun ei muuta makeutusainetta ole). Tuoreet taatelit ovat juuri sopivan mehukkaita näihin. Luulisin, että jotkut kuivatut hedelmät, kuten aprikoosit, viikunat tai rusinat toimisivat myös. Niitä ehkä kannattaisi ensin vähän liotella, ei kuitenkaan liikaa, etteivät muutu liian vetisiksi.
Saara, tuosta olen ihan samaa mieltä, että proteiinin määrää usein liioitellaan. Tässä varmaan kannattaa kuunnella itseäänkin. Toiset kertovat, että pysyvät paremmin kylläisinä ja jaksavat paremmin proteiinipitoisemmalla ruoalla, toiset taas (kuten minä) tuntevat pärjäävänsä vähemmälläkin. Ja paljon riippuu elämäntavoista, siis lähinnä, jos esim. urheilee paljon tai imettää, niin tarvekin on suurempi.
Todella hyödyllinen postaus! Tällaisia on aivan liian vähän, missä faktat on koottu mukavan selkeäksi paketiksi - nyt varsinkin lihattoman lokakuun kunniaksi luin tämän ihan kreivin aikaan!
VastaaPoistaKiitos Pipsa -mahtavaa, jos tästä on hyötyä :)
VastaaPoistaMahtavia vinkkejä sulla kyllä terveelliseen ravintoon liittyen! Olen itsekin kokeillut jo antamiasi ohjeita. Innosituin tuossa taannoin ihan kunnolla siemenistä ja tattarisuurimoista, joista saa marjojen kanssa ihan huikean hyvän, protskupuuron!
VastaaPoistaMistä muuten ostat hampunsiemeniä? Kaikkia muita löydän kyllä ihan omasta S-marketista ja luontaiskaupasta, mutta hampunsiemeniä en ole löytänyt?
http://treinerirami.blogspot.fi/
Kiitos Rami tosi kivasta viestistäsi :)
VastaaPoistaEkololla on oma Ekolo-merkki, jonka valikoimaan kuuluu paljon erilaisia hampputuotteita, mm. hampunsiemeniä kuorella (http://www.ekolo.fi/tuote/hampunsiemen-luomu-500g/4030414000033/) ja ilman (http://www.ekolo.fi/tuote/kuoritut-hampunsiemenet/4030414000422/). Näitä löytyy Ekolosta ja myös monista muista eko-, luontaistuote- ja ruokakaupoista - kannattaa kysellä :)